nlen

Amsterdam Mutual Aid System, kortweg AMAS, is een samenwerkingsproject van oliemaatschappijen en opslagterminals ten aanzien van brandbestrijding bij grote calamiteiten. 

  • Aircraft Fuel Supply Schiphol 
  • Zenith Energy Amsterdam Terminal B.V.
  • Vopak Terminal Amsterdam
  • Oiltanking Amsterdam B.V.
  • EuroTank Amsterdam B.V.
  • Nustar Amsterdam B.V. 

AMAS heeft tot doel om voldoende materiaal beschikbaar te hebben om grote brandscenario’s bij de aangesloten leden te bestrijden die zich kunnen voordoen op het terrein van de deelnemende oliemaatschappijen en opslagterminals. Grote brandscenario's zijn het blussen van een tankputbrand met een oppervlakte van 21.000 m2 en het blussen van een zogenoemde ‘full surface’ brand in een tank met een dakoppervlak van 3800 m2.

Veranderende regelgeving vanuit Europa en strengere eisen vanuit de Nederlandse overheid vereisen deze maatregelen. Daarnaast is voor grote branden, zoals tankbranden en tankputbranden, flexibel inzetbare brandbestrijdingsmateriaal nodig. Een systeem dat bij de steeds veranderende wind snel verplaatst kan worden is een vereiste als er een tankputbrand uitbreekt. Vanuit de maatschappelijke verantwoordelijkheid die deze bedrijven willen nemen op het gebied van veiligheid en om een dergelijk systeem te realiseren, is AMAS een aantal jaar geleden als project van start gegaan.

Inmiddels heeft AMAS het flexibel inzetbaar brandbestrijdingsmateriaal aangeschaft. AMAS beschikt over twee 2 Williams water/schuimkannonen, 6 kilometer 6”-slang en een voor dit systeem benodigde mobiele diesel aangedreven brandbluspompen met een unieke proportionele schuimmeng-installatie de zogenaamde fire-dos, om in totaal 45 duizend liter water en schuim per minuut te kunnen gebruiken. 

Om dit materiaal effectief in te kunnen zetten en voldoende mankracht beschikbaar te hebben voor het systeem, is een samenwerkingsverband (publiek private samenwerking) met de brandweerkorpsen in de regio Amsterdam Amstelland opgericht onder de naam AYMA (Amsterdam Ymond Mutual Aid). Doel van AYMA is om materieel en mankracht beschikbaar te hebben om veiligheid in de regio te vergroten en te voldoen aan de gestelde regelgeving.

* Vopak Terminal Amsterdam en Vopak Terminal Westpoort nemen deel zodra Vopak Terminal Westpoort in gebruik wordt genomen.
 

Ga naar de website

Laatste nieuws

17
apr

We are curious how you are doing. Can we help you?

How is COVID-19 affecting your business?

lees verder

Video Foamschool '17

Onze partners

Tyco
Amsterdam Mutual Aid System
Ansul
AVK Nederland BV
Safedesign apparel
Willams Fire
Elkhart Brass